Een vakantie in de bergen – de CO2 uitstoot op een rij

Bivak bij een bergmeer

Lekker op vakantie gaan kan goed samengaan met aandacht voor milieu en natuur. Kies voor een reis per trein, ga kamperen en verblijf in de natuur. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer we in de natuur zijn hoe beter we deze willen beschermen. Als vuistregel kun je aanhouden: hoe eenvoudiger de vakantie hoe minder milieubelasting. In dit bericht zetten we de CO2 uitstoot op een rij en vind je een selectie van gidsen die zich inzetten voor de natuur in de Franse Alpen.

Bivak bij een bergmeer – 11,7 kg CO2
Samen met berggids Guillaume Brun wandel je zo’n 4 uur, weg van de bewoonde wereld naar een bergmeer. Eenmaal aangekomen leer je hoe je een bivak voor de nacht opzet. Guillaume zorgt voor een warm diner, vertelt over de inheemse flora en fauna en de sterren. Er is ontzettend veel te zien. Lichtvervuiling kent men hier niet. Kosten: 180 euro inclusief kampeermateriaal, maaltijden en gids. Meer informatie. Treinstation: Aime La Plagne

Hike de Tour de la Vallaisonnay – 11,2 kg CO2 uitstoot
Je wandelt door het Vanoise National Park waar je geen wegen tegenkomt, enkel refuges (berghutten). Dit netwerk van berghutten is ideaal. Elke berghut staat op zo’n 3 km van de volgende vandaan, zodoende stem je de tocht precies op je eigen tempo af. Check de Refuge de Plaisance, Refuge du Laisonnay, Refuge de la Glière, Refuge du Plan des Gouilles en de Refuge du Bois. Kosten variëren van 48 euro – 69 euro inclusief overnachting, ontbijt en diner. Meer informatie.
Budget tip: neem je eigen tent mee en slaap voor 5 euro naast de refuges/berghut. Je maakt uiteraard gewoon gebruik van de faciliteiten van de refuge.
Treinstation: Moutiers-Salins-Brides-les-Bains

Hiken in La Plagne

Gastronomie, natuur en hiken – 12,8 kg CO2 uitstoot
Gedurende een week leer je alles over de eetbare en medicinale bergplanten. De ene dag ga je op pad met een gids die je leert over de bergplanten en de gebruiken in het verleden en nu. Een volgende dag neemt de gids je mee om de lekkerste lokale specialiteiten te proeven.
Treinstation: Aime La Plagne

Gastronomie, natuur en hiken – brandnetelpesto

Op raft expeditie mét overnachting in de natuur – 12 kg CO2
Deze mini expeditie met raft gids Pauline Boinard start met een vinyasa yoga sessie. Dit zorgt ervoor dat iedereen geheel ontspannen aan de tocht over de wildstromende rivier Isère begint. Halverwege de expeditie sla je midden in de natuur een bivak op. Pauline zorgt voor een vegetarische maaltijd bij een knapperend kampvuurtje. Voldaan na een dag in de natuur kruip je in je slaapzak en val je in slaap met op de achtergrond de kabbelende rivier. De volgende dag start je met een sessie vinyasa yoga (optioneel) om daarna het laatste deel van de tocht te voltooien. Meer informatie.
Treinstation: Aime La Plagne

Op mini expeditie
Op mini expeditie

Swincar – met een elektrisch terreinwagentje door de bergen – 13,2 kg CO2
Je ziet ze steeds vaker in de bergen: de Swincar. Dit wendbare elektrische terreinwagentje komt overal in ruige berggebieden. Handig om bij berghutjes en onbereikbare bergrestaurants te komen. Je kunt nu op twee daagse safari inclusief accommodatie, gids en maaltijden. Kosten 180 euro persoon. Meer informatie.
Treinstation: Aime La Plagne

De reis naar je bestemming is verantwoordelijk voor de meeste uitstoot
CO2 uitstoot berekend Amsterdam – Aime La Plagne voor 4 personen
TGV trein: 10,4 kg CO2
Auto: 190 kg CO2
Vliegtuig: 704 kg CO2
De totale uitstoot van een Nederlands huishouden (2,2 personen) is jaarlijks gemiddeld 19.000 kilo CO2. Door slimme keuzes te maken op het gebied van vervoer en voedsel is het mogelijk om deze uitstoot flink beperken.  

Bronnen MilieuCentraal / CO2 berekening: Avenir Climatique

TIP: met de trein reizen is soms kostbaar. Hoe langer je van tevoren boekt, hoe goedkoper. De meeste treintickets zijn 3 maanden voor vertrek boekbaar. Zet eventueel een wekker om ervoor te zorgen dat je als één van de eersten de goedkoopste tickets bemachtigt.

Met de trein naar La Plagne
La Plagne ligt in de Tarentaise Vallei in het departement Savoie. Het bestaat uit 11 verschillende dorpen gelegen op een hoogte van 650m – 3250m. In de zomer reis je vanuit Nederland met de Thalys naar Brussel of Parijs. Vanuit Parijs reis je rechtstreeks naar Aime La Plagne óf reis via Brussel en Lyon naar Aime La Plagne. In de winter kun je zelfs rechtstreeks met de Thalys trein vanuit verschillende plaatsen in Nederland naar Aime-La-Plagne. Meer tips over een duurzame vakantie? Check de lijst in de bijlage. www.la-plagne.com

Over Patrick

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Via deze nieuwssite wil ik iedereen graag op de hoogte houden van alles wat met outdoor te maken heeft.

Bekijk alle berichten van Patrick →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *