Hete auto is een gevaar voor mens en dier

Met het zeer warme en zonovergoten weer waar we mee te maken hebben kan een stilstaande auto binnen korte tijd veranderen in een bakoven. Dit is gevaarlijk voor mens en dier. Laat dus geen kinderen en dieren in de auto achter, ook niet voor een paar minuten.

 Aanleiding: Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in voor zaterdag in Brabant | ANP

De luchttemperatuur in een auto die in de zon staat kan, als het buiten 25 tot 30 graden en zonnig is, in een uur tijd oplopen tot boven 40 graden. Ook als daarvoor nog een autorit met de airco is gereden kan de temperatuur zeer snel stijgen. Het dashboard en stuur kunnen zelfs opwarmen naar 70 graden! Ook op een bewolkte en warme zomerdag loopt de temperatuur flink op, maar wel zo’n tien graden minder hoog dan op een zonnige zomerdag.

De gevoelstemperatuur kan nog hoger oplopen voor mens en dier in een stilstaande auto. Door de eigen adem en zweet stijgt de luchtvochtigheid. Door de hogere vochtigheid voelt het nog warmer aan.

Bij deze omstandigheden krijgt een kind van twee na een uur al een gevaarlijke zonnesteek. De lichaamstemperatuur loopt dan op naar koortsachtige waarden van 39 graden. Een raampje op een kier laten heeft geen zin. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit slechts 3 graden uitmaakt.

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, hoofdredacteur en meteoroloog, Weeronline

Over Patrick

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Via deze nieuwssite wil ik iedereen graag op de hoogte houden van alles wat met outdoor te maken heeft.

Bekijk alle berichten van Patrick →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *