Jubilea, One-Night-Camps en andere nieuwtjes van de Top Trails of Germany

westerwaldsteig

De 13 iconische wandelroutes die zich presenteren onder de naam Top Trails of Germany zijn goed voor zo’n 3.700 kilometer wandelplezier. Elke trail heeft zijn bijzonderheden, maar het zijn stuk voor stuk uitstekende wandelpaden met goede voorzieningen door de mooiste natuurgebieden van Duitsland. Elk jaar is er wel wat te vieren of zijn er nieuwe, spannende activiteiten te ontdekken. We zetten hier een paar voorbeelden op een rijtje.

Deze Top Trails hebben dit jaar wat te vieren

Een jubileum is altijd een mooie gelegenheid om een wandelroute nog eens extra in het zonnetje te zetten. In 2023 viert de WesterwaldSteig zijn 15e verjaardag. Aan een feestelijke opening gaat altijd een jarenlange planning met veel verschillende stakeholders vooraf. In 2008 werd de 235 kilometer lange wandelroute dwars door de beboste heuvels van het Westerwald geopend. Vanaf april worden er langs de hele route volop begeleide wandelingen aangeboden: van een avontuurlijke wandeling voor het hele gezin tot een sportieve tocht.

Ook de Schluchtensteig in het Zwarte Woud werd 15 jaar geleden geopend. Haar naam dankt deze route aan de talrijke kloven waar je doorheen wandelt. De Harzer-Hexen-Stieg loopt dwars door de Harz, het hoogste middelgebergte van Noord-Duitsland, en viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan.

De legendarische Brocken is voor de meeste wandelaars letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. Behalve de ongerepte natuur van het Nationalpark Harz kom je ook knusse vakwerkstadjes en eeuwenoude sporen van mijnbouw tegen.

Het 20-jarig jubileum wordt dit jaar gevierd met verschillende evenementen. Het startschot van de feestelijke activiteiten is de opening van het wandelseizoen op 2 april in Altenau met verschillende begeleide wandelingen.

Bijna wildkamperen in het Zwarte Woud

De ultieme overnachtingsplek voor veel trailwandelaars is in de vrije natuur. Hoewel wildkamperen in Duitsland niet is toegestaan, heeft het Zwarte Woud een paar fijne alternatieven ontwikkeld, zodat je op bijzondere locaties, midden in de natuur, je tentje kunt opzetten. Helemaal nieuw zijn de One-Night-Camps langs de Schluchtensteig.

Dit zijn basic plekken voor tent en camper bij particulieren en boeren. Ver weg van de drukte kun je helemaal één worden met de natuur en leer je ook de locals kennen. Naast een grasveldje is er meestal eenvoudig sanitair. Soms kun je ook ontbijt bestellen, een kampvuurtje aanleggen of barbecueën.

Langs de Westweg, die het Zwarte Woud van het noorden naar het zuiden doorkruist, zijn steeds meer trekkingcamps en andere bijzondere overnachtingsmogelijkheden te vinden. Nieuw is het trekkingcamp Himmelsterrassen in Bad Peterstal-Griesbach.

Een trekkingcamp bestaat uit een paar houten vlonders waar je tentje kan staan, een picknicktafel, een composttoilet en een plek waar je een kampvuurtje kunt stoken.

Perfect ook voor een digital detox: je bent vaak zo ver weg van de bewoonde wereld dat je geen ontvangst hebt op je mobieltje. Een dak boven je hoofd heb je wel in het boomhuis Eyachmühle in Dobel. Maar ook hier geen douche, geen bed, wél een composttoilet en het ritselen van de bladeren en het klateren van de beek.

Grenzen verleggen

In het kuuroord Oberwiesenthal, de hoogstgelegen etappeplaats van de wandelroute Kammweg-Erzgebirge-Vogtland, vindt in het weekend van 9 t/m 11 juni het wandelevenement 24h Trophy plaats. Deelnemers gaan hier in een tijdsbestek van 6, 12 of 24 uur letterlijk en figuurlijk over de grens. Op de 6-uurroute wandel je zo´n 19 kilometer rondom de Fichtelberg; de 12-uurroute heeft het motto Grenzerfahrungen.

Met een afstand van zo´n 36 kilometer en 900 hoogtemeters in het Duits-Tsjechische grensgebied wordt duidelijk waarvoor het motto staat. En echte die-hards, die denken dat ze in 24 uur wel 68 kilometer en 1.800 hoogtemeters kunnen overbruggen, melden zich aan voor de 24 h Challenge Zwei Länder, eine Region.

Manderscheid, met zijn beide burchtruïnes een van de meest fotogenieke etappeplaatsen van de Eifelsteig, heeft er een attractie van formaat bijgekregen: een via ferrata. De BurgenKlettersteig heeft alles in huis voor een uitdagend klimavontuur: een idyllisch landschap, een klaterend riviertje, een pittoresk stadje en vooral steile rotswanden. De weg langs de rotswand volg je van klimijzer naar klimijzer. Hier en daar zijn er ook steile stukken omhoog of naar beneden. De via ferrata is geschikt voor ervaren klimmers. Er zijn drie trajecten met elk een eigen moeilijkheidsgraad.

Op pad met de ranger

Naar het voorbeeld van de nationale parken in Amerika zijn 20 jaar geleden de eerste rangers aangenomen die zich inzetten voor de natuur langs de Rothaarsteig. De boswachters met hun markante hoed zorgen ervoor dat bezoekers zich aan de regels houden om zo de natuur te beschermen en de wandelroute op orde te houden. Alle 6 rangers hebben een ‘eigen’ stuk wandelroute en ze kennen de flora en fauna hier dan ook als geen ander. Heel informatief dus om met een ranger op pad te gaan. Naast openbare rondleidingen, worden er ook begeleide wandelingen voor groepen tot 25 personen aangeboden.

Ook op de Hermannshöhen, de wandelroute over de kam van het Teutoburgerwoud, is het palet van rondleidingen bijzonder divers. Je kunt de natuurparken ontdekken onder leiding van een ranger of gids, maar je kunt ook op pad met een Terraguide die je van alles vertelt over de spannende geologische geschiedenis van de streek. Voor iedereen die liever op eigen gelegenheid de natuur wil ontdekken zijn er allerlei thematische rondwandelingen. Op de KlimaErlebnisrouten bijvoorbeeld wordt de wisselwerking van klimaat, natuur en menselijke gezondheid zichtbaar en tastbaar gemaakt.

Verandering van perspectief

De bekendste wandelroute van de Schwäbische Alb, de Albsteig, staat bekend om haar adembenemende uitzichten. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de zes uitkijktorens. Op de Lembergtoren sta je nog hoger dan op de Lemberg zelf, met zijn 1015 meter heeft hoogste punt van de Schwäbische Alb. Spectaculair is het uitkijkpunt bij Burg Teck. Hoog boven het dal kun je de kasteelruïne Hohenneuffen en in de verte Stuttgart en de markante Drei Kaiserbergen zien liggen.

Op de Altmühltal-Panoramaweg, de wandelroute door het Naturpark Altmühl in Beieren, kun je voor de afwisseling ook eens een etappe met de kano peddelen. Aangezien de wandelroute het verloop van de rivier volgt, is dit geen enkel probleem. Vanaf het water ontdek je het landschap vanuit een heel nieuw perspectief. De ene dag wandel je over het hooggelegen pad langs grillige rotsformaties en heide met heerlijk geurende jeneverbessen, de andere dag glij je over het water langs levendige historische stadjes.

Het Beierse Woud staat bekend om zijn bergen en heuvels met uitgestrekte bossen en weilanden. Midden in dit fraaie landschap ligt Freyung. Deze stad presenteert van 25 mei t/m 3 oktober de andesgartenschau onder het motto Wald.Weite.Wunderbar. Een goede gelegenheid om een wandeling op de Goldsteig te onderbreken voor een soort Beierse Floriade. Hier kun je op een heel andere manier kennismaken met de veelzijdige flora en fauna van de streek.

Meer informatie: toptrails.nl

Over Patrick

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Via deze nieuwssite wil ik iedereen graag op de hoogte houden van alles wat met outdoor te maken heeft.

Bekijk alle berichten van Patrick →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *