Nationale Molendag 2023 breekt bezoekersrecord

Met circa 150.000 bezoekers heeft de 50ste editie van de Vriendenloterij Nationale Molendag afgelopen weekend een nieuw record gevestigd. Circa 850 molens in heel Nederland openden hun deuren en organiseerden allerlei activiteiten: van pannenkoeken bakken tot rondleidingen, van concerten tot oud-Hollandse spelletjes. “Het prachtige weer zal een belangrijke rol hebben gespeeld bij het halen van deze mijlpaal,” zegt directeur-bestuurder Nicole Bakker van De Hollandsche Molen. “Dat dit de 50ste Nationale Molendag was en dat wij dit jaar 100 jaar bestaan, zullen ook geholpen hebben.”

“Zo’n groot evenement kan niet plaatsvinden zonder de tomeloze inzet van honderden vrijwilligers op en rond de molen,” stelt Bakker. “Wij zijn hen en Het Gilde van Molenaars enorm dankbaar dat er weer zoveel enthousiasme en inzet was om al die duizenden belangstellenden te ontvangen.”

Op molen Nooit Gedacht in Warnsveld werden de molenaars een handje geholpen bij het kruien. (Foto: In the picture, Jan-Willem Houweling)

De VriendenLoterij Nationale Molendag werd afgelopen vrijdag feestelijk geopend bij molen De Roos in Delft. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix – beschermvrouwe van De Hollandsche Molen – lichtte samen met de molenaar de vang, waarna de nieuwe wieken van de korenmolen begonnen te draaien. De opening vond plaats onder brede belangstelling van zowel publiek als pers.

De Nationale Molendag wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

Ook de Lonnekermolen in Enschedé-Lonneker trok het hele weekend veel bezoekers. (Foto: Ed van Gerven)

Over De Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen bestaat dit jaar 100 jaar en zet zich al een eeuw lang in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in ons land. Daardoor telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die je vaak ook kunt bezoeken. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat de molens ook daadwerkelijk kunnen draaien en malen.

Over Patrick

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Via deze nieuwssite wil ik iedereen graag op de hoogte houden van alles wat met outdoor te maken heeft.

Bekijk alle berichten van Patrick →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *