SCHAATSWOL nooit meer koude voeten

Schaatswol

In het najaar openen de meeste kunst-ijsbanen weer hun deuren. Ook als we dit jaar geen elfstedentocht hebben (de meest recente was in 1997!) en ook als de grachten niet bevriezen (meest recent in februari 2021) kun je in Nederland gewoon schaatsen.

We houden meer van schaatsen dan van wandelen

Een kleine zoektocht met Google leert dat we in Nederland twee keer zo vaak het woord ‘schaatsen’ zoeken als ‘wandelen’ – die andere nationale sport. En gaat het eenmaal vriezen, dan zijn de noren, ijshockey- en kunstschaatsen in no time uitverkocht. Eén dag op natuurijs en de meeste mensen in Nederland zijn al dolgelukkig.

Gebroken polsen

Minder gelukkig zijn de artsen en verplegers op de spoedeisende hulp met al die één-dag-schaatsers. Toen het in februari 2021 een paar dagen flink vroor, belandde er een record aantal van veertigduizend mensen op de SEH. Met gebroken polsen, heupen en schouders. Dat je als kind de snelste op de honderd meter was, betekent niet dat je dat jaren later nog steeds bent. Schaatsen op natuurijs vereist conditie én techniek. En eigenlijk ook goede schaatsen. Want als je ouder wordt, worden je voeten vaak groter waardoor je schaatsen niet altijd meer passen. Om nog maar te zwijgen over de laatste keer dat je ze hebt laten slijpen.

Kom goed beslagen ten ijs

Kortom, wie deze winter goed beslagen ten ijs wil komen, kan het beste al wat in schaatsen op een kunstijsbaan. Nederland heeft er maar liefst 21. En schaatsen is een fantastische sport om je spieren sterker te maken en om conditie op te bouwen. Je gebruikt bijna elke spier in je lichaam. Niet alleen je beenspieren, maar ook je armen en rugspieren. Het verbetert je conditie en zorgt voor een betere balans en coördinatie.

Nooit meer koude voeten

Het enige wat niet leuk is aan schaatsen, zijn pijnlijkekoude voeten. Ondernemer Max Wohlgemuth Kitslaar (42) en kinderboekenschrijfster Manon Sikkel (58) weten er alles van. Ze groeiden allebei schaatsend op in de buurt van de Loosdrechtse Plassen. En ze kregen allebei schaatsles op de beroemde Jaap Edenhal in Amsterdam.

Pijnlijke en koude voeten tijdens het schaatsen was deel van hun jeugd. Dat veranderde toen ze elkaar jaren later toevallig ontmoetten tijdens een wandeltocht naar Rome. Ze waren door hun gemeenschappelijke middelbare school in Hilversum uitgenodigd om de beroemde Via Francigena te lopen. Manon: ‘Max had van de oppas van zijn kinderen een zak schapenwol meegekregen. Die deelde hij onderweg uit aan iedereen die last van blaren kreeg. En dat hielp geweldig.’ Zo kwamen ze op het idee om die wol als Loperswol te verkopen aan wandelaars.

En toen begon het schaatsseizoen…

Max: ‘Omdat we allebei van schaatsen houden, kwamen we al snel op het idee om die wol als schaatswol te gebruiken. Zeker als je lange tochten maakt is het heel comfortabel om wat wol in je schaats te hebben. Of als je aan het begin van het seizoen je schaatsen nog moet inschaatsen.’

Zo werkt Schaatswol:

1. Warme en droge voeten op het IJs

Een van de grootste voordelen van schaatswol is dat het je voeten warm en droog houdt, zelfs tijdens de meest uitdagende winterse omstandigheden. Schaatswol neemt vocht op en houdt je voeten warm, zodat je voeten altijd comfortabel en knus blijven, ongeacht hoe lang je op het ijs bent.

2. Verlicht drukpunten in je schaatsen

Schaatsen met pijnlijke drukplekken is een absolute no-go. Schaatswol biedt extra demping en verlichting voor je voeten. De natuurlijke vezels van schaatswol vormen zich naar de contouren van je voeten en minimaliseren wrijving in je schaatsen. Hierdoor kun je langer schaatsen.

3. Ook ideaal voor skischoenen en langlaufen

Schaatswol is niet alleen geschikt voor schaatsen; het is ook perfect voor skischoenen en langlaufen. Het houdt je voeten heerlijk warm, droog en comfortabel. En bij skischoenen kan het ook nog pijn aan je scheenbeen, aan de rand van je skischoen helpen voorkomen.

De schaatswol is op dit moment alleen nog online te bestellen via de webshop (www.schaatswol.nl/bestel).

Over Patrick

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Via deze nieuwssite wil ik iedereen graag op de hoogte houden van alles wat met outdoor te maken heeft.

Bekijk alle berichten van Patrick →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *